اختصاصی هنرمعماری آنلاین | علیرضا عظیمی حسن آبادی (پژوهشگر دکترای معماری)
بنیاد مستضعفان بعنوان برگزارکننده مسابقهی جدیدی تحت عنوان «پلاسکوی نو» برگزیدگان دور نخست رقابت را جهت طراحی اعلام نموده است. مقرر بود که دفاتر و مشاوران معماری با ارسال رزومه و بررسی برنامهای که برگزارکننده اعلام نموده بود، انتخاب شوند.
بر اساس قراین موجود بنیاد مستضعفان بعنوان مالک ساختمان پلاسکو در نیمهی مهر ماه جلسهای برگزار نموده و با حضور معمارانی که آنها را هیأت داوران میخواند، میکوشد مسابقهای جدید برگزار نماید. این مسابقه جدا از مسابقهی قبلی برگزار شده تحت عنوان «ایدهای برای بازتعریف پلاسکو» است.
بنیاد مسابقه را در چارچوب آئین نامه برگزاری مسابقات معماری در کشور میداند لیکن به نظر می رسد آنرا در دبیرخانهی دائمی مسابقات ثبت نکرده است. هرچند مسابقهی قبلی هم که ثبت شده بود چنگی به دل نمیزد و بدون شفاف سازی رسانههای تخصصی معماری، از جمله هنرمعماری آنلاین به سرانجام خود، یعنی اعطای جوایز برندگان هرگز نمی رسید. کمکی که هرگز از سوی دبیرخانهی دائمی مسابقات، همچون دیگر کمکها، نه تنها مورد سپاس قرار نگرفت که با واکنش سرد آنها بی اهمیت جلوه داده شد!! در کل رفتار سرد دبیرخانه به دوست داران خود باعث انزوا و اقداماتی از این دست شده است: برگزاری مسابقه بدون توجه به دبیرخانه!
این مسابقه براساس توصیه شورای عالی شهرسازی و معماری ایران در مورد ساختمان پلاسکو و با رعایت اصول مندرج در آئین نامه مصوب دبیرخانه دائم مسابقات معماری و شهرسازی کشور ، از طریق فراخوان عمومی برگزار می شود.
معیارهای انتخاب طراحان به شرح ذیل اعلام شده است:
خاطره : یادمانی برای پاسداشت ارزشهای محیطی – تاریخی شهر و قدرشناسی شهر و شهروندان از شهدای
آتش نشان.نوآوری : ارائه یک طرح معمارانه ، خلاق ، ماندگار و پایدار ، معرف زبان معماری امروز در سازگاری و احترام به ارزشهای موجود در بافت تاریخی.
تحقق پذیری : قابلیت اجرا براساس شاخصهای فنی – اجرایی ، رعایت اصول شهرسازی و معماری و همچنین سازگاری با ضوابط و مقررات ملاک عمل شهرداری.
بنیاد امیدوار است در پایان این مسابقه ساخت پلاسکوی نو را آغاز کند:
این مسابقه براساس توصیه شورای عالی شهرسازی و معماری ایران در مورد ساختمان پلاسکو و با رعایت اصول مندرج در آئین نامه مصوب دبیرخانه دائم مسابقات معماری و شهرسازی کشور ، از طریق فراخوان عمومی برگزار می شود.
بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی ایران در نظر دارد “ساختمان پلاسکوی نو” را در چارچوب مصوبه کمیسیون ماده پنج و براساس طرح برگزیده در این مسابقه و پروانه ساختمانی که در انطباق با آن توسط شهرداری صادر خواهد شد، در کوتاهترین زمان ممکن احداث نماید.
بنیاد همچنین از ۴ برندهی مسابقهی پیشین بدون بررسی رزومه دعوت نموده است:
بنیاد در این مرحله از ۴ طراح منتخب در مسابقه برگزار شده قبلی تحت عنوان “باز تعریف پلاسکو” که رتبه های اول (یک طرح) ، دوم (دو طرح) و سوم (یک طرح) را کسب کرده بودند نیز دعوت خواهد کرد.
بنیاد این حق را برای خود محفوظ دانسته که علیرغم اعلام فراخوان عمومی، برخی را به صلاحدید خود به مسابقه دعوت نماید:
بنیاد مخیر است با توجه به نتایج ارزیابی کمی و کیفی ثبت نام کنندگان ، درصورت تشخیص ضرورت ، نسبت به دعوت کتبی از تعدادی از اشخاص حقوقی و حقیقی واجد صلاحیت برای مرحله دوم اقدام نماید.
بنیاد جوایز برندگان را به شرح ذیل اعلام نموده است:
بنیاد برای طرحهای اول تا سوم به ترتیب ۴۰۰(چهارصد) ، ۲۵۰(دویست و پنجاه) و ۱۵۰(یکصدوپنجاه)میلیون ریال به عنوان جایزه به همراه لوح تقدیر در نظر گرفته است.
طرحهای چهارم الی دهم نیز مبلغ ۵۰(پنجاه)میلیون ریال به عنوان کمک هزینه به همراه لوح تقدیر دریافت خواهند کرد.
کلیه منتخبین مسابقه که مشمول دریافت جایزه و کمک هزینه باشند، لازم است صحت اطلاعات ثبت شده در مرحله اول (رزومه) را احراز نمایند.در غیر اینصورت بنیاد مخیر است از بین نفرات بعدی جایگزین نماید.
بنیاد خود را در انتخاب نهایی صاحب حق دانسته است:
بنیاد در انتخاب نهایی شخص طرف قرارداد از بین منتخبین مرحله دوم ، مختار است.
و از سویی بعید است با اشخاص حقیقی، دفاتر و استودیوهای معماری قرارداد ببندد. در این چارچوب عملاً نفر نخست مسابقهی پیشین که پیمان همامی از اصفهان بود از پیش بازنده است، زیرا او هیچ شرکت ثبت رسمی شدهای ندارد:
قرارداد مشاوره نهایی پروژه صرفاً در چارچوب شخص حقوقی (شرکت) واجد صلاحیت منعقد خواهد شد.
هیئت داوران به شرح ذیل اعلام شده است:
آقای دکتر سید محسن حبیبی(رئیس هیئت داوران)
آقای دکتر رسول میرقادری
آقای دکتر پیروز حناچی
آقای دکتر محمدرضا پورزرگر
آقای مهندس امیر فرجامی
آقای مهندس مجید شاهسواری
با توجه به اینکه آقای سید محسن حبیبی خود در دبیرخانه دائمی مسابقات مشغول است، به نظر حضور او همچون حامد مظاهریان(رئیس دبیرخانه دائمی مسابقات) باعث بروز تضاد منافع خواهد شد. چگونه ممکن است یکی از اعضای حَکَم در دبیرخانه دائمی نظارت بر مسابقات، خود داور مسابقهای باشد؟ آیا واقعاً معترضین احتمالی به آن مسابقه کاری به پیش خواهند برد؟
اطلاع رسانی مسابقه ضعیف بوده است و عملاً کسی از فراخوان مطلع نبوده است. حال بماند که اساساً این مسابقه و برگزاری آن بدین شکل صحیح بوده است یا خیر؟
۳–زمانبندی برگزاری مسابقه :
۳-۱ تشکیل نخستین جلسه هیئت داوران ۱۳۹۷/۷/۱۵ .
۳-۲ بررسی و تایید متن فراخوان توسط هیئت داوران ۱۳۹۷/۷/۲۵ .
۳-۳ انتشار فراخوان از طریق “وب سایت” و روزنامه های کثیرالانتشار ۱۳۹۷/۷/۳۰ .
۳-۴ آخرین مهلت ثبت نام داوطلبین ۱۳۹۷/۸/۱۱ .
۳-۵ آخرین مهلت هیئت داوران برای بررسی و انتخاب ثبت نام کنندگان مجاز و سایر اشخاص دعوت شده ۱۳۹۷/۸/۲۶ .
۳-۶ آغاز مرحله دوم و ارائه پیشنهادات ۱۳۹۷/۸/۲۷ .
۳-۷ آخرین مهلت ارائه پیشنهادات توسط شرکت کنندگان در مسابقه ۱۳۹۷/۱۰/۰۷ .
۳-۸ آخرین مهلت اعلام نتایج مسابقه توسط هیئت داوران ۱۳۹۷/۱۰/۱۷ .
متأسفانه بنیاد در این مسابقه چندان شفاف عمل نکرده است و برندگان نیز مشخص نیستند! به دلیل اینکه تنها میتوان با کد رهگیری وارد سایت شد و برندگان را مشاهده نمود.
اما در پایان سخنی با معماران:
چه کسانی از این مسابقه مطلع بودهاند؟ آیا آنها شرکت جستهاند؟ آیا اکنون جزء منتخبین هستند؟ آیا همین تک خوریها کمر صداقت و شرافت در معماری ما را نشکسته است؟