معرفی پروژۀ «بازسازی فضای داخلی آتلیه سبز +۹» اثری از حامد کامل نیا (از مشهد)

از طرح‌های برگزیده دومین دوسالانه ملی و شهرسازی و طراحی داخلی ایران (۱۳۹۵-۱۳۹۳)


زمانی که این پروژه به ما تحویل داده شد، پیشتر مقرر بود که به عنوان یک رستوران در آخرین طبقه از یک ساختمان ۹ طبقه اداری- تجاری مورد استفاده قرار گیرد. اسکلت، ستون ها و سقف به طور کامل اجرا شد بودند و بسیاری از واحدهای طبقات اول تا هقتم به مرحله بهره بردای رسیده بود. با توجه به خواست کارفرمای ما که انتقال دفتر یک شرکت مشاور ساختمانی به این مکان بود، برنامه پروژه به صورت “تغییر در وضعیت موجود طبقه نهم و تبدیل فضای طراحی شده برای یک رستوران به یک دفتر مهندسی و آتلیه طراحی معماری تبیین گردید. از انجا که کارفرما مشاوره ساخت و طراحی ساختمان­های مسکونی و به­ویژه ساختمان­هایی با رویکرد استفاده از طبیعت در ساختمان بود، سعی بر آن شد که ضمن ایجاد یک دفتر کار مناسب، به حال و هوای این دیدگاه  نیز نزدیک شد. این ساختمان تجاری اداری ۹ طبقه، در یکی از پرترددترین و اصلی­ترین مناطق شهر مشهد واقع شده است. این ساختمان در میدان جانباز و در کنار انبوه ساختمان­های بلند مجاورش مجموعه ای از دفاتر و مراکز اداری و تجاری را در خود جای داده اند. ما در این پروژه با دو موضوع مهم روبرو بودیم: اول اینکه ایجاد یک دفتر کار مناسب با خواسته­های شرکت مشاور و متناسب با نگاه آنها و دیگر اینکه عدم تکرار تجربه انبوه ساختمان­های اداری مجاور که عمدتا ساختاری مشابه داشتند. این فضاها، محیط­هایی سرشار از کار و فعالیت و استرس هستند که افراد بخش زیادی از زندگی خود را هر روز در آنجا صرف می­کنند. غالبا در طراحی آن­ها توجه بسیار زیادی به کارکرد می­شود تا کاربر وآرامش محیط. لذا عموما فضاهای کاری خستگی­آور و بعضاً غیر قابل تحمل ایجاد می­شود که می­تواند در کارایی افراد نیز بسیار موثر باشد. تجربه غالب فضاهای تجاری-اداری همجوار نیز، مجموعه­هایی گره خورده در چهارچوب­های کلیشه ای و غالبا فضاهای خشک و بی­روح را در ذهن می­آورد. آنچه در این پروژه مدنظر بوده است، یافتن پاسخی مناسب و فضایی با مختصات متفاوت با فضاهای اداری و کلیشه­ای همیشگی بوده است. در خصوص این پروژه با یک طبقه از یک ساختمان بلند مواجه بودیم که از دو جبهه شمال شرقی و جنوب غربی امکان نورگیری داشت ولی به دلیل فاصله زیاد امکان دریافت نور در تمام پروژه میسر نبود و همچنین  ارتباط با یک تراس که در واقع بیشتر در ارتباط با اتاق تاسیسات اصلی ساختمان بود. با توجه به این که این فضا در بالاترین طبقه ساختمان واقع شده بود، قسمتی از سقف که امکان سازه­ای برای آن فراهم بود برداشته شد، تا نور بتواند به قلب فضا نفوذ کند (در نتیجه با توجه به عمق زیاد این واحد که نور به تمام بخش ها نمی­رسید امکان رسیدن نور به تمام واحد میسر شد).همچنین با در نظر گرفتن بخشی از مقطع طولی این واحد امکان شاخص شدن فضای گفت وگو و نشیمن کاری که یکی از مهم­ترین قسمت ها بود فراهم گردید تا بتواند ضمن اشراف بر محیط، با تراس ، نورگیر و فضای سبز ایجاد شده در داخل نیز در ارتباط مستقیم بصری قرار گیرد. نشیمن که برگرفته از الگوی خانه­های سنتی ایران است، در قلب فضای کار و در ارتباط مستقیم با  آب و درخت قرار گرفته است. ایجاد این نشیمن در مرکز یک فضای اداری، فرصت تلفیق کار و زندگی را برای کاربر بوجود می­آورد. ایده­های معماری گذشته ایران مانند قاب در قاب، انعکاس، بازی نور و سایه، طبیعت (آب و درخت)، شفافیت، رنگ بندی و پویایی، با ترجمان مدرن و در کنار استفاده از انرژی­های نو در این مکان مورد توجه بوده است. چمن و درخت فضای سبز نشیمن با توجه به ویژگی­های گیاهان آپارتمانی و با سیستم هوشمند آبیاری در نظر گرفته شده است ایجاد یک نشیمن سبز در قلب یک فضای اداری که برای ما دو ویژگی داشت: اول شبیه­سازی کیفیت­های فضایی باکاربست عناصری مانند فضای سبز، آب ، نور و … برای احیاء آرامش گمشده در محیط­های کاری امروزه و دیگری ایجاد مکانی برای نشستن و گفتگو و بالا بردن تعاملات جمعی (کارفرما و مشاور و یا  اعضاء دفتر با یکدیگر). تراس نیز که یک فضا جهت ارتباط با اتاق تاسیات اصلی ساختمان بود به حیاط کاری تبدیل شد تا ضمناً بتواند به دید مناسب از داخل به بیرون و بالعکس نیز کمک کند. تراس در ارتفاع بر مبنای اصول طراحی بام سبز اجرا شده است. وجود آب و گیاه و ایجاد شرایط مطلوب آب و هوایی و نیز منظر زیبا، لذت استفاده از این فضا را در بیشتر ایام سال فراهم می­کند.  در باغچه­های تراس سبز سبزیجات، گل­های فصلی و درخت کاشته شده که علاوه بر ایجاد محیطی سبز، مورد استفاده کارکنان نیز هست. نورپردازی تراس با چراغ های فتوولتائیک و استفاده از انرژی خورشیدی صورت می­گیرد. ایجاد نور و شفافیت در تمامی فضاها، استفاده از رنگ و تنوع فضایی و … از دیگر اهداف مهم ما در این طرح می­باشد. ارتقاء کیفیت محیط سالم و سبز با استفاده از مصالح سبز مانند کفپوش های چوبی، صفحات کورین،  چوب بامبو، سنگ های دکوتن و رنگ­های با VOC پایین ، هم­چینین استفاده از رنگ­های سفید و سبز و نارنجی در راستای افزایش تنوع بصری برای کارکنان مورد توجه قرار گرفته است.

 

بیشتر بخوانید، بیشتر آگاه باشید!  فیلم: چرا آرامگاه فردوسی ثبت جهانی نمی‌شود؟

بازسازی فضای داخلی آتلیه ی سبز+۱

طراح: حامد کامل نیا ( دفتر معماری KCW) از مشهد

 محل پروژهمشهد ، بلوار جانباز، جنب پروما، ساختمان اداری تجاری نیکا، طبقه ی نهم

 زیربنا: ۵۰۰ متر مربع

پست الکترونیکی: KCW.GROUP@YAHOO.COM

سایت: HAMED- KAMELNIA.COM

۱۳۹۷/۳/۲ ،۰۱:۱۹:۲۸ +۰۰:۰۰ ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۷|اداری, پروژه‌های معماری داخلی دسته بندی ها|برچسب ها: , , , |